Dnevna doza fotografije
Sonic
Kontakt

Mejl:
sonic(at)globalnet.hr

AjSikJu
31-671-747

Sonic banner

Copyright
Fotografije su intelektualno vlasništvo te se ne smiju kopirati ili koristiti na bilo kojem mediju bez prethodnog odobrenja. Ako želite iskoristiti moje fotografije molim da mi se obratite na mail ili u komentarima.
Citat dana
Nema zapisa.
Banneri
Sonic na ptičici
Ptičica 88:31
Brojač posjeta
609706
Online portfolio
Ovaj blog je preseljen na novu adresu
Pozivam vas da ga pratite na toj adresi, sa puno novog i kvalitetnog sadržaja. Tamo ćete biti preusmjereni za 10 sekundi.
Blog - svibanj 2008
petak, svibanj 30, 2008


Konačno nakon dugog čekanja i pregovora, udružen sa Gadgeterijom eto i nekog foto hardvera u mojim rukama. Da bi ovaj osvrt i ocjena bili što precizniji odlučio sam napisati recenziju u dva dijela.
Ovaj prvi dio se zapravo odnosi na onaj "hello efekt", a drugi dio koji će doći nakon par dana i višednevnog igranja koji će potvrditi ili demantirati konstatacije koje slijede.

Fotić sam otvorio iz kutije koja na sebi nosi naljepnicu "test report sample" tako da je izostao onaj poznati miris friško otpakirane plastike dok je uz malecko tijelo Olympusa E-420 prvi pogled pao na objektive (14-42 mm + 40-150mm). 

Ok, ništa specijalno. Idemo dalje... USB kabel, usb na televizor, žica za punjač baterija. Olympusov "Master 2" DVD. I sad nešto zanimljivo. Zaprženi Verbatim CD sa flomićem napisanim "E-420 Upute". Ako tako dolazi i u službenim kutijama onda su zaradili jedan veliki minus.

Ergonomija

Ok, ajmo uhvatit fotić. Prva reakcija je: "Kak je maaaaaaaaaaliiii". Da, Olympusov E-420 je SLR, međutim dimenzije mu se mogu mjeriti sa starijim i malo ovećim kompaktima tako da je Olympusov slogan "world's smallest digital SLR" više nego istinit.

Pucajući na tržište koje "želi nešto malo za usputno fotkanje" ta "prednost" zapravo postaje negativna stvar za ikoga kogi se želi češće družiti sa ovim fotićem. Nemam baš veliku ruku, ali ovaj Olyić je nakon 5 min postao naporan za ruku i fali mu barem mrvica plastike na desnom dijelu koja je namjena za držanje.

Ipak, ergonomija pati zbog ciljanog tržišta koje će više cijeniti malene dimenzije samog tijela iako stavljanjem objektiva na samo tijelo zasigurno je da vam više neće stati u "pederušu" pa i time odluka da tijelo aparata bude što manje postaje upitna.

Ulazi/Izlazi/Kabeli

Pokušaj raskopavanja fotića i pregled svih mogućih rupa je neslavno propao kada sam skužio da je tu samo utor za baterije (koja je ekstremno mala i samim time me zanima koliko će izdržati moje luđačko okidanje), utor za kartice (koji me oduševio jer prima Compact Flash, Microdrive, ili xD memorijske kartice) i standardno "mali usb" utor. That's it.

Izbornik i gumbići

Kao tvrdokorni Canonaš sam iznenađen što sam se iz prve skužio sve stavke u meniju i kako je sve inovativno sređeno iako je sve posloženo ma malom prostoru, što se gumbiju tiče, dok poveći display (u odnosu na veličinu tijela) me oduševio mogućnošću Live Viewa te mogućnošću višestrukog prikaza fotografije sa različitim postavkama ekspozicije.

Također, "gle guba" efekt je dobiven i sa ugrađenim editiranjem fotografija (crop, sređivanje crvenih očiju, korekcije sjena, smanjivanje rezolucije već snimljenih fotografija, mijenjanje zasićenosti boja na fotografijama itd....)

Jedini iritantni problem na koji sam naišao je OK gumb koji zavisno o stavkama izbornika nekada znači "izlaz" dok u nekima sam odabir stavke.

Kvaliteta fotografija

Opalio sam sveukupno 10 fotki. Naravno, prva stvar koju sam želio usporediti u odnosu na svoj Canon 30D je šum i gdje je Olympus totalno poražen. ISO 800 već na zaslonu aparata rezultira brdom šuma, ali to ću još provjetriti samim pregledom na računalu dok detaljnije opise i testove ću prikazati u drugom dijelu recenzije.

Opći dojam

Jako zanimljiva igračka :)
sonic @ 18:42 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 27, 2008


Model: Pero Mrnarević, zloćesti dečec Piramide, umjetnik wannabe :) 
sonic @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare


Foto by Ico
sonic @ 10:33 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, svibanj 24, 2008
... za jučer...... i za danas...2 Fotke.hr
sonic @ 23:02 |Komentiraj | Komentari: 0
CROATIA INA DELTA RALLY predstavlja najstarije, najteže i najpopularnije automobilističko natjecanje u Republici Hrvatskoj, gdje je prvi automobilski klub osnovan još 1906. godine. Akreditacije v žepu, put pod noge te sam tako sa Icom krenuo u potragu za Budinjakom, 3. brzincu dana. Nakon toga je uslijedio brzinac na Bundeku gdje nam se pridružio i Fotoholik. Sutra već noga sama beži.. naravno, na Sljeme.Pročitaj kompletan post
sonic @ 00:28 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, svibanj 23, 2008
U organizaciji National Geographica George Steinmetz je dobio zadatak prikazati Kinu iz drugačije perspektive. Uz fenomenalne fotografije sada možete i poslušati autora koji vam opisuje što je sve potrebno za ovako nešto....

sonic @ 12:30 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 21, 2008

Rage © Jelena Balić Esens

Sjećam se te fotke još sa mi3dota. Urezala mi se u sjećanje, a tek par godina kasnije sam upoznao i autoricu, Esens. I taj put smo pričali o istoj fotografiji klinca sa Svjetskog juniorskog kickbox natjecanja. Nažalost, u negativnom kontekstu.

Slučajno je otkrila da se njezina fotografija može vidjeti širom svijeta u časopisima, billboardima, jumbo plakatima, a sve to u Leeovoj globalnoj marketinškoj kampanji o kojoj njezina rečenica "da su barem tražili original fotografiju ili fotografiju veće rezolucije" mnogo govori.Leeov natječaj u kojem je, da nije ni znala, pobijedila bi trebao biti veliki poticaj i početak karijere. Međutim, fotografiju je prijavio izvjesni faust89, kao svoju te je on i potpisan na svakoj reklami.

Lee je svojim nemarom ne samo potaknuo krađu nego je i printajući fotografije 800*600px i 72dpi rezolucije u svjetski poznatim časopisima (Vogue, ID magazin, Dazed & Confused...) i tako uništio "moju najbolju fotografiju" interpolacijom, kropanjem, povećanjem preko dvije stranice te je sama fotografija izgubila svoju formu i sadržaj....

Budite sigurni da bilo koji foto natječaj traži originale ako ste pobjednik. Također, potpis ispod fotografije bi trebao navoditi vaše ime i prezime, a ne nikome nepoznati nadimak.


Jelenina fotka na ulicama Atene

Glupost velike kompanije ju ne oslobađa krivnje. Dapače, javnost treba znati da se ovakve stvari događaju poprilično često i nadam se da pravna bitka koja je u tijeku će ići, Jelena, tebi u korist. Sretno!

P.S. Paradoks svega je još veći kada na stranicama natječaja možete naći novu fotku u konkurenciji korisnika fausta89 koji je i pokrenuo cijelu priču besramnom krađom....

Još detalja: 

Galerija: http://esens.deviantart.com/
facebook: grupa podrške Jeleni
Website: http://www.esens.carbonmade.com/
sonic @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Lagano prolazi treći dan otkako je gadgeterija.net nedostupna kako posjetiteljima tako i meni, mami i tati jedinog domaćeg bloga posvećenog gadgetima, gadgetolikim pojavama i raznim internetskim bizarnostima. Sve navedeno uzrokovano je ingenioznom hosting kompanijom lunarpages.com (oči im ispale, ruke im se osušile), a koja treći dan nakon zakazivanja klimatizacije u server sobi gdje se gadgeterije.net nalazi isti nisu uspjeli osposobiti. Štoviše, osposobili su sve servere koji su se u njoj nalazili osim mog, no kao što bi Šumski čovjek Ratko rekao to nije uopće neobično.
Kako bilo, svim silama 'moš mislit' rade na oživljavanju servera nakon čega bi Gadgeterija ponovo trebala biti online; ne znam u kom obliku s obzirom na moju sreću - baza i sve je vrlo vjerojatno nepovratno izgubljeno... cca 750 članaka, recenzija, svačega nečeg...
Dobra Sonična duša omogućila mi je da vam se obratim preko njegova bloga i natom mu svesrdno zahvaljujem... 100 posto bu tražil nekakav roštilj da organiziram...
Kad sam već tu, idem zadovoljit fotogoličare jednim foto-gadgetom.

Digitalni okvir s ostacima pasa
Bizarni digitalni okvir
Zagriženi fotomanijaci sigurno znaju za svu silu dostupnih digitalnih okvira, no dam se kladiti da na ovakav još nikada nisu naišli. Naime, osim pohrani fotografija, koje u okvir napucate klasičnim žičanim ili bežičnim načinima, Digitalni okvir - urna namijenjena je pohranjivanju pepela preminulog kućnog ljubimca. Prestrašno...
E sad, ne pada mi na pamet gdje bi mogli otiči zatražiti da vam karboniziraju preminulog ljubimca, barem legalno, tako da ćete tu radnju morati obaviti pod okriljem noći u vlastitom aranžmanu. Upozoravam, ne paliti pse u blizini dalekoistočnih doseljenika jer ćete inače pohranjivati samo kosti... Što se pak nabavke ovog bizarnog digitalnog okvira tiče, njega možete nabaviti po cijeni od 249,99 dolara.

Još jednom hvala Soničnom kolegi...
Još nešto, mejlovi mi također ne rade tako da ako me netko baš želi (mora) kontaktirati neka to učini na groovyrider(et)gmail.com

Opa, stigla gomila mejlova - iem vidit jel oživila gadgeterija...
gadgeterija @ 10:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 19, 2008
Fotoblogerski napad na Sv. Helenu i sve prisutne vitezove je krenuo u subotu, ali u mom slučaju, je borba je nastavljena i u nedjelju....

Nakon što smo uočili livadu tamo smo proveli većinu vremena dovlačeći modele dok su se borbe za raju odvijale na susjednom brdašcu... Ako niste bili, može vam jedino biti žao što ste prepustili dobru zabavu, dobru klopu u prirodi, a da ste bili dobri možda bi i upoznali Fotoholika, LikeNoOthera, Black_Wooda i Pelenicu koju smo i mi upoznali i koja drugi put plaća cugu ako ne dođe na neko fotodruženje :)

Btw. sad vidim da sam danas propustio Lunu koja je stajala valjda pola metra od mene...

sonic @ 00:31 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
petak, svibanj 16, 2008


Par citata koji će vas naučiti više o fotografiji od svih tekstova i tutoriala koje možete naći...

This photographic thing has changed the entire vision of the world. It will go through every activity of humanity - science, medicine, space, ESP, for peace, against peace, entertainment, television, movies, all of them - you will not find one without photography.  

Wherever there is light, one can photograph.

The mystery isn't in the technique, it's in each of us.

There are no rules for good photographs, there are only good photographs.

The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera.

A photographer's reality is what he or she wants to show.

Of course it's all luck.

Izvor: http://www.photoquotes.com/
sonic @ 12:26 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 15, 2008ARKive je Noina arka Internet ere - centralno mjesto, digitalna "knjižnica" te najveći skup fotografija i videa flore i faune. Nažalost, nekima je to i zadnje utočište gdje se mogu vidjeti dok 12,000 ugroženih vrsta i njihove fotografije upozoravaju na nova istrebljenja....

ARKive, kojem je cilj opisati svako živo biće sa minimalno 10minutnim videom, 6-10 fotografija i popratnim audiom, nam svima pokazaje koliko toga neznamo o svijetu koji nas okružuje i koliko toga nije ni dokumentirano / fotografirano. Ukoliko želite pomoći možete poslati i pokloniti svoje fotografije i ostale multimedijalne sadržaje.

Definitivno, jedan od projekata koji pokazuju snagu fotografije jer zamislite kako bi inače znali opisati ovu našu veliku zelenoplavu kuglu i život na njoj?


sonic @ 11:59 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 14, 2008
Francuski fotograf Cedric Delsaux, očito ljubitelj Star Warsa, je autor fotografija s glavnim likovima Star Wars serijala koje je prebacio u moderne urbane lokacije.


Photos © Cedric Delsaux

Pogledajte sve fotke na Cedricovom ofišl sajtu.

P.S.
Zar nije fascinantno kako nas samo mašta dijeli od genijalnih fotki?

sonic @ 11:59 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 11, 2008


Završnu utakmicu prvenstva Dinamo je odigrao na maksimirskom stadionu pred 20.000 ljudi koji su došli pozdraviti nove/stare prvake te pozdraviti se od Luke Modrića.

Pročitaj kompletan post
sonic @ 00:03 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, svibanj 9, 2008


Nakon zanimljivog Photography TV-a koji je izdao i drugu epizodu dolazi nam šlag iz Adoveove kuharice.

Adobe TV nam donosi Photographer kanal koji se bavi baš onim gdje je Photography TV stao. Photoshop, Lightroom i puno puno toga u video formatu.. Upravo na Adobeovom televizoru.
sonic @ 13:20 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 8, 2008
Jedan jedini golub je uništio Zhang Lianga. Bivši fotograf kineskog Harbin Dailya se proslavio svojom fotografijom u prvom internacionalnom kineskom izboru za press fotografiju održanog 2005. godine. Fotka iz 2004. prikazuje goluba koji dobiva cjepivo protiv ptičje gripe ispred crkve u Harbinu. Ne, fotografa nije ubila ptičja gripa. Pogledate li pažljivije naslov izbora shvatiti ćete da se radi o dokumentarističkoj fotografiji koja ne dopušta korištenje Photoshopa. Dugotrajno se nagađalo da li je jedan golub kloniran ili ne dok ista nisu prekinuta priznanjem samog autora koji je potvrdio da je klonirao jednog goluba sa desnog u lijevi gornji dio fotografije.

"Napravio sam to da fotografija bude savršena" rekao je Zhang pokušavajući se ispričati. "Bio je to prvi put da koristim digitalnu tehnologiju da bi ispravio svoj rad."

Nakon toga je uslijedio i neizbježno ukidanje nagrade i izbor fotografije kao pobjedničke.

P.S.
Jeste našli spornog goluba?
sonic @ 22:19 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 7, 2008
No Comment, Damn It: No Fucking Comment!

sonic @ 16:01 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 5, 2008
U svrhu promocije lika i djela Seve Nacionale održan je umjetnički photosession koji je inspiriran novim hitom "Gas, gas". U glavnim ulogama je Sonic kao slika i prilika macho muškarca dok direkturu fotografije i svjetla potpisuje Fotoholik.

Poduprite mlade snage 'rvatske fotografije! Potpišite peticiju u komentarima da ovo umjetničko djelo krasi novi Severinin album!

A sad zapjevajmo zajedno...

Ej, što volim miris kamiona!
Šoferskih gostiona,
Hormona do plafona.
Muškaraca tona
Turbo je sezona!


Klikni na fotku da osjeti&scaron pravi turbo-folk! 

sonic @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare


sonic @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 4, 2008
I ovaj vikend smo se spremili na fotkanje i otputili u Lonjsko polje. Park prirode koji je nominiran i za Listu svjetske baštine je ujedno i jedno od najugroženijih močvarnih staništa na svijetu. Rijeke Sava, Una, Kupa, Lonja i Strug susreću se upravo na području parka prirode. Zbog njihove vrlo složene dinamike, u ovom su području poplave nepredvidive pa se na njih mora računati u svako doba godine.

I opet se dokazuje ono starao pravilo... Imamo prirodne ljepote s kojima se možemo samo hvaliti, ali naći ulaz u sam park ili naći više informacija na licu mjestu je čista lutrija. Ako krenete na izlet oboružajte se strpljenjem i pitajte ljude za smjer jer signalizacije skoro pa nema.sonic @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 1, 2008
Da bi upoznali javnost sa svojim predstavnicima na Olimpijskim igrama španjolski Olimpijski odbor je naručio kalendar pod nazivom "The other side of the coin" koji je pun industrijsko-grunge štiha koji obožavam....

Btw. da li prepoznajete sportove na svakoj fotografiji?

Kliknite na fotke za veću rezoluciju

sonic @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare