Dnevna doza fotografije
Sonic
Kontakt

Mejl:
sonic(at)globalnet.hr

AjSikJu
31-671-747

Sonic banner

Copyright
Fotografije su intelektualno vlasništvo te se ne smiju kopirati ili koristiti na bilo kojem mediju bez prethodnog odobrenja. Ako želite iskoristiti moje fotografije molim da mi se obratite na mail ili u komentarima.
Citat dana
Nema zapisa.
Banneri
Sonic na ptičici
Ptičica 88:31
Brojač posjeta
606673
Online portfolio
Ovaj blog je preseljen na novu adresu
Pozivam vas da ga pratite na toj adresi, sa puno novog i kvalitetnog sadržaja. Tamo ćete biti preusmjereni za 10 sekundi.
Blog - travanj 2008
srijeda, travanj 30, 2008
Dječja mašta nema granica. To svi znamo. Pa kad svi znamo... da li vam je palo na pamet iskoristiti, upravo tu, dječju maštu  za nešto kreativno?

Yeondoo Jung je uspio. Poznati korejski fotograf je otišao u vrtić te zatražio od djece da nacrtaju svoje fantazije. Genijalnost ideje je izašla na vidjelo kada je iskoristio dječje crteže kao predložak za svoje fotografije.












Photos © Yeondoo Jung

Još fotografija iz serije pogledajte ovdje.
sonic @ 11:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, travanj 29, 2008
Fotoprojekt rekreacije starih i poznatih fotografija me naveo na novu fotozagonetku... Da li znate originale iz kojih su nastale lego kreacije?











Pošto su fotke i više nego poznate ne priznajem odgovore tipa "joj to je ona kad... " i sl. Ime autora/fotografa pa čak i ime fotografije je veliki plus dok je link na pravu (originalnu) fotku obavezan.... Ugodno istraživanje :)

EDIT: Brzo ste pogodili o čemu se radi. Detalje o samom projektu ovdje.

sonic @ 11:17 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 28, 2008
Priznajem, postao sam ljenguza... U zadnje vrijeme blog je postao zapostavljen. Još uvijek nisam stavio sve fotke sa prošlog fotoputovanja, a novi vikend je rezultirao novim. Družina je postala veća za lijepše polovice, Marinshe, Ivana i Blackwooda pa je u Plitvice otišla 7člana ekipa...







U povratku do auta nas je uspjela uloviti kiša te smo se sakrili u pećini te nisam izdržap da ne posudim Canonovu 10tku, a pošto su žene kukale kak pada kiša i zavukle se u najtaminije dijelove rupetine (valjda bi se rastopile..) pred objektiv je stao Fotoholični.



sonic @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 24, 2008
Kud ide ovaj svijet? Zanimljivo kako Orwellova mašta, svakim danom, dobiva na ozbiljnosti. London je pun kamera koje prate ljude u svakom trenutku, a vi probajte u krivom trenutku okrenuti aparat na krivo mjesto. Čemu sav ovaj uvod?

Londonska policija je krenula u anti-terorističku kampanju prvenstveno protiv ljudi sa fotoaparatom u ruci tražeći od ljudi da prijave "sumnjivce".


Klikni na sliku za povećanje

Nemojmo se začuditi da za koju godinu ovakav jumboplakat ne vidite u hrvatskoj inačici. Do onda sve što nam treba je obrtnica.

P.S.
Bresson mora da se okreće u grobu :(
sonic @ 11:37 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, travanj 22, 2008


Divim se ljudima koji provode mjesece u divljini da bi kući donjeli samo par fotki koje će biti objavljene. Međutim, iako ima slučajeva da će fotografi postati "član" krda ili čopora postoji netko tko će to obaviti puno bolje čak i bez najbolje foto ili video opreme. Dapače, čak se i nemora skrivati...



John Downer je specijalist za snimanje serijala o divljini, pa čak i reklama sa divljim životinjama u glavnoj ulozi.  Najspektukalarnije te najinovativnije tehnike snimanja i fotografije divljine su njegovo djelo još od dana kada je sudjelovao u odjelu tehnike BBC-a. Sjećate li se već poznatog Matrix efekta?



I nakon dužeg uvoda... Ne, ovo nije post o njemu. Ovo je post o slonovima koji su se pokazali najboljim snimateljima najintimnijih trenutaka tigrova. Također, ovo je post o tzv. spy kamerama koje slaže John Downer da bi došao do snimaka koje zaustavljaju dah....



Za još materijala pogledajte Programme odijeljak na njegovom webu... Uživajte!
sonic @ 11:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 21, 2008
U petak sam sa Fotoholičnim nakratko posjetio Rijeku. I ne, nismo glumili galebe, već sam se ja odlučio na lov istih jer teško da ćemo ih naći u Zagrebu.







I'm stepping out into the great unknown
I'm feeling wings though I've never flown

sonic @ 00:11 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, travanj 19, 2008
Danas se trios fantastikus (Ico, Fotoholik i moja malenkost) spremio na kratki put te osmatrao nešto što smo primjetili u petak dok smo putovali do Rijeke. Vjerujte mi na autoputu za Karlovac se da naći prekrasnih stvari.... Pa evo male serije. Materijala je dosta tako da neću odmah sve zaspamat, nego laganini...







sonic @ 21:18 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 16, 2008
sonic @ 20:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 14, 2008


High speed fotografija (opet imam problema sa prijevodom na hrvatski) podrazumjeva seriju fotografija koju fotić lovi barem sa 128 slika u sekundi. To je barem definicija na Wikipediji.

Loviti trenutak sa fotićem kad metak prolazi kroz stvari ili balone koji se raspadaju čini se nemoguć jer se radi o tako malim vremenskim razdoboljima.



Međutim, iako nije trivijala, stvar nije ni toliko komplicirana i možete ju probati sami. Jedino što vam je potrebno je malo znanja iz elektronike. Ma zapravo ni to. Potreban vam je jedan frend koji se kuži u te otpornike, pločice i koji lemljenje shvaća zabavom dok mu je najzabavniji izlazak u Chipoteku. Sve što mu trebate dati je ovu sličicu.



Sam princip se zasniva da natjerate flash da okine baš u trenutku kad vi to želite, a to je najčešće nekakav zvuk, doticanje objekta na neku površinu ili sama svjetlost. Fotić postavimo na ekspoziciju od dvije sekunde (ili više) u tamnijoj sobi dok će flash u slučaju našeg nacrta okinuti kada čuje zvuk, a vi ćete dobiti fotku trenutka kada je flash okinuo... Jednostavno zar ne? Detalje izrade i objašnjenje univezalnog zvučnog okidača možete naći ovdje.



Ukoliko niste fetišist bušenja i pucanja onda možete stvar isprobati bacakanjem balona ili drugih predmeta u neku površinu. Za taj slučaj možete pogledati jednostavan video koji će vam omogućiti high speed fotografiju bez ikakvih nacrta...



Ja odoh sad gnjavit frenda pa kad napravi javim rezultate...
sonic @ 11:01 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 13, 2008


Želite li otići besplatno na seminar o fotografiji, bez sumnje, najbolje moguće rješenje vam je Fotosofia. Seminar koji se održava već treću godinu za redom će vam pružiti tjedan dana odmaka od svakodnevnice i dati vam jedan jedini zadatak. Živite fotografiju.

Uz 15 sudionika uživat ćete u Termama Tuhelj, međutim, ne tražite poštedu u bazenima i kupkama jer je Hoyka poznat po radnom režimu u prijateljskoj atmosferi koja će zaokupljati svaku minutu svakog dana te vas naučiti male tajne uspješne fotografije.

Ponovimo, ovaj seminar je besplatan za sve sudionike, a vaša je jedina briga kako doći do odredišta gdje vas uz teoretska predavanja čekaju i snimanja sa profesionalnom opremom dok će vam Hoyka pokušati "otežati" stvari dočaravajući vam stvarni život fotografa.

Pošto sam bio sretnik koji je osjetio djelić atmosfere prve Fotosofije i tamo upoznao ljude koji su mi i dan danas dragi mogu vam samo preporučiti da se odvažite na malu foto-avanturu koja će vam proširiti horizonte.

Sve detaljnije informacije o uvjetima natječaja i o samim aktivnostima koje vas čekaju možete naći na službenim stranicama Fotosofije.

sonic @ 11:12 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
subota, travanj 12, 2008


Idete danas u svadbu? Ne nosite slučajno fotoaparat! 

Eto, volio bih pravno objašnjenje ove zabrane i kako je sve to točno definirano u zakonu i na koji se u članku pozivaju.
sonic @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
petak, travanj 11, 2008
sonic @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 9, 2008
Ljepota hrvatskog nogometnog kupa se može valjda jedino naći među mažoretkinjama koje prate svaki Dinamov susret....



Pročitaj kompletan post
sonic @ 22:21 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Zlusch nas skoro svakodnevno opčinjava svojim panoramama čiji princip je genijalan u svojoj jednostavnosti. Klikom miša se okrećite do besvjesti pretražujući prostor koji vam daje osjećaj kao da ste tamo.


Klikni i vuci lijevom tipkom miša za okretanje

Immersive Media je poznatu stvar odlučila pomaknuti u video pravcu te je omogućila nam pregled videa u panorama modu tako da više nemorate "stajati" u mjestu već vas sama kamera vodi dok se vi možete osvrtati za zgodnom tetom dok se recimo "vozite" automobilom, pazite na prijatelja ronioca da ga ne pojede morski pas ili.... Pogledajte sve primjere i ne zaboravite kliknuti i vući lijevu tipku miša za okretanje...
sonic @ 11:32 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, travanj 8, 2008
Znate li da je Madonna smanjila.. hmm... glavu, komadu iz Victoria's Secreta raste ruka iz ramena dok FHM magazin je izabrao hot babu bez prstiju...



Ne nije neka ekskluziva već greške koje su se desile u obradi koje možemo vidjeti u poznatim časopisima. Naći takve greške očito prema ovom blogu i nije tako teško, a to mu je i  misija....Pogledajte Photoshop Disasters

sonic @ 11:49 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 7, 2008
Iako u listi klijenata možete naći firme kao Adidas, Coca-Cola, AT&T, Ford, HP, Microsoft, NIke mene je oduševio sa svojim slikama prirode i životinja.  Chris Gordaneer je u 12 godina bavljenja fotografijom uz svoj prepoznati komercijalni rad dobio i više od 100 nagrada kojim se može pohvaliti te zaslužio poštovanje najvećih fotografa svijeta...














Photos © Chris Goraneer

Unatoč dosta sporim stranicama savjetujem da malo pričekate jer se isplati pogledati galeriju kakvu ima Chris...
sonic @ 21:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Jedan od ljepših "lime laps" primjera koje sam vidio...


Klikni na sliku za pregled videa (potreban Quicktime 7)

Tehnika koja uključuje fotkanje u istim vremenskim razmacima i kreiranja videa od dobivenih fotografija mi je oduvijek bila zanimljiviva, ali samo za pogledati. Prelijen sam za pokušati, međutim ako ima "luđaka" među vama koji bi probali napraviti ovakvo čudo kao što je napravio Ross Ching sigurno će vam pomoći njegov Making of kako je napravio ovaj HD prikaz.

Također, Photojojo je napravio The Ultimate Guide to Time-Lapse Photography u kojem je objasnio sve korake potrebne za ovakve divote...
sonic @ 12:13 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 6, 2008
Adobe Photoshop je nakon dugo čekanja došao online i to u besplatnoj (i naravno već tako poznatoj beta) inačici pod nazivom Photoshop Express. Nakon procesa registracije doći ćete do 2 Gb prostora za vlastite fotografije i jedinstvene adrese koja će prikazati samo vašu galeriju i slideshow.

Ne, Photoshope Express ipak neće zamijeniti vašu Ptičicu, Fotke.hr, Flickr ili slične servise iako postoji mogućnost da fotke postavite javno dostupnima. 



I sad dolazimo do onog što će vam ćete voljeti ili mrziti, a to je samo sučelje koje uopće ne podsjeća na Photoshop koji poznajete. Štoviše, podsjeća više na Lightroom, Adobeovu perjanicu za profesionalne fotografe, i alat za za konverziju raw fotografija. 

Neki će se obradovati jer misle da će dobiti profesionalni alat, međutim Photoshop Express ne podržava mogućnost rada sa RAW datotekama ni neke napredne mogućnosti. 

Znači, Photoshop Express vam neće dati mogućnost layera, maski pa ni najosnovnijih alata i mogućnosti koje vam daje skupa desktop verzija. Ono što vas čeka su zapravo jednostavni alati i efekti koji su vam dostupni nakon nekoliko klika miša kao npr rezanje, micanje crvenih očiju, mijenjanje zasićenja boja iliti saturizacija, balans bijele boje, izoštravanje i sl. 



Stavljanje fotki na sam servis je lagan i kratkotrajan proces. Fotografije možete nadodati sa vlastitog kompa, ali i sa online servisa kao Facebook, Photobucket ili Picasa. Nešto vam fali? Da, Flickr je netragom nestao.

Također, servis je potresao već jedan "skandal", te je korisnike koji ne čitaju pravila za korištenje navukao na tanki led sa jednom stavkom koja glasi: 

8. Use of Your Content.
a. Adobe does not claim ownership of Your Content. However, with respect to Your Content that you submit or make available for inclusion on publicly accessible areas of the Services, you grant Adobe a worldwide, royalty-free, nonexclusive, perpetual, irrevocable, and fully sublicensable license to use, distribute, derive revenue or other remuneration from, reproduce, modify, adapt, publish, translate, publicly perform and publicly display such Content (in whole or in part) and to incorporate such Content into other Materials or works in any format or medium now known or later developed. 

Adobe je već najavio da će se ta stavka mijenjati tj. da neće koristiti vaše fotografije u komercijalne svrhe. Ipak ostaje gorki okus i dosta ljudi je skeptično prema novom online servisu. 

UPDATE: Adobe je upravo objavio nove pravne napomene za korištenje servisa koje će postati aktualne od 10. travnja u kojima je promijenio spornu 8. točku.

Nakon ovako kritičkog osvrta neki će se zapitati da li ovakva usluga valja išta?

Ako gledate da je servis besplatan, da nosi Adobeovo ime koje je osigurava da će se stvar poboljšavati i unaprijediti te da imate 2 Gige prostora za vaše fotografije Adobe Photoshop Express ima budućnost. 


Slushup - Online Photoshop bolji od samog PhotoshopExpressa

Međutim, ako ste očekivali više mogućnosti od toga što vam imaju ponuditi već postojeći tzv. photo online editori, bit ćete razočarani kao što sam i ja. Ako još pogledate Splashup (prije poznatiji kao Fauxto) bit će vam jasno što sam ja očekivao.
sonic @ 09:07 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, travanj 5, 2008
33. na grbači....
sonic @ 14:48 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 3, 2008
Zamislite da ste fotograf.... Radite sa najpoznatijim facama showbiza...







Pročitaj kompletan post
sonic @ 10:07 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, travanj 1, 2008


Ne, nije prvoaprilska šala. Nakon 6. brojeva i ugodne suradnje , koja traje od prvog broja, sa dečkima iz časopisa Prva liga pozvan sam da zajedno sa Timorom osmislimo naslovnicu za 7. broj magazina koji danas možete od danas naći na kioscima. Zadani kriterij je bio samo model s kojim sam se upoznao na fotkanju interview-a gdje je i dogovoren photoshoot. Naravno, htio sam da budem drugačiji od dosadašnjih naslovnica koje su prikazivale naše nogometne zvijezde u igri ili portret koji nema priču i tu se izrodila ideja o Mari kao kralju....

Timor, dobar duh fotografije, je pomogao donjevši brdo rasvjete dok smo iskoristili 3 rasvjetna tijela od 1500w te namjestili 1 spot sa moje desne strane te dva difuzna svjetla, jedno lijevo od Silvija, dok je jedno lupalo u pozadinu  da odvojimo modela od pozadine....

Velika zahvala Koomu na pomoći i Silviju za spremnost za zajebanciju i strpljivosti!

UPDATE: Evo Weks! Set je izgledao nekako ovako... Računaj da je zadnji kišobran stajao dosta deleko jer je prostor velik... Također spot sa gridom desno dosta visoko da mu dosvjetljava i kosu...

sonic @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare