Dnevna doza fotografije
Sonic
Kontakt

Mejl:
sonic(at)globalnet.hr

AjSikJu
31-671-747

Sonic banner

Copyright
Fotografije su intelektualno vlasništvo te se ne smiju kopirati ili koristiti na bilo kojem mediju bez prethodnog odobrenja. Ako želite iskoristiti moje fotografije molim da mi se obratite na mail ili u komentarima.
Citat dana
Nema zapisa.
Banneri
Sonic na ptičici
Ptičica 88:31
Brojač posjeta
609706
Online portfolio
Ovaj blog je preseljen na novu adresu
Pozivam vas da ga pratite na toj adresi, sa puno novog i kvalitetnog sadržaja. Tamo ćete biti preusmjereni za 10 sekundi.
Blog - prosinac 2008
nedjelja, prosinac 28, 2008

Klik na slike da iste narastu...

Jučer je bio prohladan dan, ali Minime se zaželio avantura iz zoološkog. Kao najstariji muškarac u familiji naravno da nemam pravo glasa u kući te sam poslušno uzeo testnog Olympusa da ga prošećem zimi. Evo rezultata.

sonic @ 10:33 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, prosinac 26, 2008
Prošlih godina za Božić pijani djedica vam je ostavio par knjiga. Radilo se o The Photoshop CS2 book for digital Photographers dok smo prošle godine čitali Mastering lightning guide. Za one koji nisu pokupili poklone, a bili su dobri, linkovi još uvijek rade....

Ove godine su veze brže, a i uz prijašnje knjige i znanje koje smo prikupili možemo krenuti dalje. Zack Arias je fotograf iz Atlante koji je svojim Onelight Workshopom dokazao mnogima da je i sa malom lovom, ali i velikim znanjem svašta moguće. Počeo je svoju karijeru jednim rasvjetnim tijelom te se sad vratio korijenima da nam pokaže kako se tako da napraviti vrlo kvalitetna fotka.


Klikni na logo za gledanje

Zato se dobro zavalite, kliknite ovdje za početak dvosatnog fotografskog putovanja koji će vam objasniti kako srediti svoj mali studio, dobiti super rezultate i demistificirati sva ona čuda koje možete naći u foto studijima.

Ukoliko želite skinuti film za kasnije gledanje na svom kompu skinite i besplatni FLV player koji će vam ga omogućiti pregled flv datoteka.

sonic @ 19:22 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 24, 2008


Dragi moji... čestit Božić, puno smijeha i lijepih obiteljskih trenutaka žele Vam Mini Me, Amy Rose i Sonic.
sonic @ 20:26 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 18, 2008
Nakon E-420 u suradnji sa Gadgeterijom u ruke mi je došla perjanica iz Olympusove digitalne radionice koja se hvali najbržim fokusom na svijetu, 5fps-a i 10 mp procesorom.Olympus E-3


 • Sensor: 10.1Mp 4/3 Hi-speed Live MOS sensor
 • Lens: Olympus Zuiko 14-54mm or 12-60mm
 • Focus: TTL phase difference detection, 11 point Auto/Manual
 • ISO range: ISO100-3200
 • Shutter speed: 1/8000-60sec plus bulb up to 30 minutes
 • Exposure: Program/AP/SP/M
 • Metering: Multi Pattern/ESP/Spot/Centre-weighted
 • Monitor: 2.5in Hypercrystal LCD
 • Storage: Compactflash, xD Picture card
 • Batteries: BML-1 Lithium Ion
 • Video Output: NTSC & PAL
 • Size/Weight: 142.5 x 116.5 x 74.5mm/810g
 • Transfer: USB 2.0


Uz najbolji sustav protiv prašine na senzoru (koji je Olypus i prvi stvorio) samo tijelo aparata koje je napravljeno od magnezija više se nemorate bojati kiše. Uz već spomenuti najbrži fokus i 11 točaka izoštravanja predstavljaju jedan od tri procesora. Uz Trupic Turbo III koji se bavi samim fotkama u aparatu će se naći i onaj koji se brine o stabilizaciji tako da sam na prvim testnim fotkama na 1/15 dobio fotke koje nisu rezultatirale nimalo mutnim fotkama dok se objektiv vrtio na ekvivalentu od 200mm! U tijelu se skriva još jedno malo uznenađenje tj. sistem za wireless flash tako da postavljanje omanjeg studija će biti vrlo brzo i lako.

Prvom provjerom fotke na displayu primjetiti ćete da se isti da okretati u svim smjerovima tako da slikanje iz raznoraznih perspektiva više neće biti problem. Također na njemu ćete se moći igrati Olympusovom SAT tehnologijom (Shadow adjustment technology ) koja će izvlačiti detalje iz sjena.Što je mene oduševilo je dobro pogođen white balans u svakojakim svjetlosnim uvjetima i kvaliteta fotke na višim ISO vrijednostima (ne, nije spektakularan kao kao na novijim high verzijima Nikona ili Canona, ali u odnosu na E-420 je to preogromna razlika).

Ovaj test je samo prvi dojam koji je vrlo pozitivan dok za one male stvari koje živciraju morati ćete pričekati dva tjedna koliko će Oly odoljevati mojim napadima :)

sonic @ 10:33 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 16, 2008
Pozivamo Vas na otvorenje skupne izložbe fotografija Photo Shock kojom se predstavljaju autori

MARTINA ŠKROBOT
INO ZELJAK
MAJA BJELIĆ
JELENA BALIĆ
MARKO DOMAGOJ ŽIC
MAJA HOMEN
MARTIN TURK
MARKO ĐURIĆ
MARINA PAULENKA
ANA ŠESTO
DARIO BELIĆ
i moja malenkost..u subotu, 20. prosinca u 20 sati
Caffe „COLOSS“
Zagreb, Hrgovići 73

+
domjenak i live svirka

O autorima izložbe:

JELENA BALIĆ
Studentica grafičkog dizajna čiji su radovi nagrađivani na raznim natječajima, a 2008. je bila u finalu najvećeg svjetskog studentskog tehnološkog natjecanja Imagine Cup (Microsoft) u kategoriji fotografija, te osvojila prvo mjesto u kategoriji "Fotografija odjevnog predmeta" u sklopu Modnog Ormara 2008. Imala je jednu samostalnu i nekoliko grupnih izložba.
MARTINA ŠKROBOT
Kroz kratko vrijeme kojim se bavi fotografijom, zavoljela je sve njezine aspekte te iza sebe ima nekoliko izložaba, samostalnih i grupnih, domaćih i međunarodnih.DARIO BELIĆ
Dvadesetogodišnji student grafičkog fakulteta pohađao je seminar Damira Hoyke "Fotosofia 3". Trenutno je iza njega jedna samostalna i dvije grupne izložbe. Uz fotografiju bavi se web i grafičkim dizajnom.
ANA ŠESTO
Studentica novinarstva iza koje je jedna samostalna i 10 grupnih izložaba. Napravila je 15-ak naslovnica za hrvatske književnike te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Osvojila je 2. nagradu na Fotomaratonu, izborila se za finale Vichyevog natječaja za najbolji vodeni portret, te najbolju fotografiju mjeseca u Digital Foto Magazinu.TOMISLAV VALENT
Zavolio je fotografiju prije 4 godine kada se rodila njegova druga i još veća ljubav čije odrastanje je želio dokumentirati dobrim fotografijama. Najviše radi sportsku, dok je modna fotografija grana koju bi želio još više istražiti, te nastaviti raditi za mnoga web i tiskana izdanja.MARINA PAULENKA
Studentica grafičkog dizajna koja se bavi web dizajnom, slikarstvom no najviše fotografijom koja joj je velika ljubav i smjernica za daljnje školovanje i područje rada. Najviše voli fotografirati ljude, a preferira crno bijelu fotografiju. Do sada je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi.MARKO ĐURIĆ
Fotografiju je zavolio još kao srednjoškolac, a kroz fakultet Grafičkog dizajna ta ljubav prema fotografiji dobila je jedan ozbiljniji smisao. Najviše se pronalazi u modnoj fotografiji, a najdraži motiv su mu ljudi. Fotografijom najbolje dočarava ono što vidi i osjeća.MARTIN TURK
Diplomirani ekonomist. Fotografijom se bavi od 2005. Glavni mu je moto "Ne težim savršenstvu, težim zadovoljstvu… Kako u životu tako i u fotografiji".
MAJA BJELIĆ
Iako ju fotografija već dulje vrijeme zanima, počela ju je upoznavati i baviti se njome tek nedavno, pronalazeći inspiraciju uglavnom u motivima prirode.
INO ZELJAK
Fotografijom se ozbiljnije počeo baviti prije otprilike godinu dana. Pokušava naći neki svoj stil, isprobavajući sve - od modne, preko apstraktne, do biofotografije.
MAJA HOMEN
Maja je zaljubljena u fotografiju još od djetinjstva. Danas je ona grafička urednica poslovnog časopisa BIZdirekt, a svoju ljubav prema djeci usmjerila je kroz studij na Učiteljskom fakultetu. Najviše voli fotografirati prirodu i ljude, te svojim fotografijama "ispričati neku priču".
* izložba traje do 19. siječnja 2009.

sonic @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 15, 2008


World Final One, prvi profesionalni taekwondo turnir je u subotu stigao u Zagreb. Atraktivni borci u ringu uz punu Ciboninu dvoranu i fotoekipicu... Ico koji je postavio svoje ulove, Fotoholik koji će to, vjerujem,  obaviti ubrzo te Glyc koji će to obaviti za koju godinu.Organizatori su nam i priredili i spektakularnu predstavu laserima dok nam je olinjali Dado Topić promrljal nekakvu himnu pitaj boga čega...Naravno, uz dečke koji se vole tuć dolaze i komadi.... pa ti sad reci da one vole osjećajne tipove pune razumijevanja i inteligencije.sonic @ 10:57 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, prosinac 12, 2008
Kralj je još uvijek živ, ali nakon ovoga sve mi se čini kako doba online verzije svih mogućih programa nije tako daleko kako sam mislio. Ludi Finci su predstavili SUMO Paint.

Podcjenjivački sam razmišljao da li uopće da otvorim neko čudo koje se zove Paint. I još k tomu SUMO. Mora da je neko sporo čudo koje se želi nazvati online toolom za fotke. Otvorim web koji se već može nazvat web 2.0 dosadom, kliknem na "Open SUMO Paint in new window". WTF!?!?!

Mora da sam kliknuo neku glupu ikonu na desktopu. Tko mi je instalirao novu verziju Photoshopa!?Ovo je ono što će vas dočekati. Posve funkcionalan online editor za fotke. Besplatan. Brz. Pun opcija. Bez registracije. Sličan onome čime se svi koristimo.... Ja oduševljen!

Link: http://www.sumo.fi/web/
sonic @ 16:37 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Nešto je divlje u zraku. Namibija, Japan, Aljaska, Kenija, Tanzanija, Madagaskar, Zambija, Bocvana. Putovati i fotkati. Masel van Oosten je to pretvorio u posao, a svaki puta se vraća sa ulovom koji predstavlja zemlju bolje nego bilo koji katalog...


Photos © Masel van Oosten

Striček Marsel. Udomite me. Posvojite me. Whatever, samo da i ja idem...

Link: http://www.squiver.com/

sonic @ 09:08 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 11, 2008
Kako legalno doć do knjiga na internetu? Odgovor na to je kao i u većini slučajeva Google. Google je predstavio novu tražilicu samo za knjige. A pogodite koji je prvi pojam meni pao na pamet?Yap, dobili smo brdo knjiga o fotografiji koje možemo pregledati u ograničenom, ali neke i u cijelokupnmom izdanju. Ako vam se koja svidi možete ju naručiti za čitanje u papirnatom izdanju, staviti u svoju digitalnu biblioteku za kasnije čitanje, dok za potvrdu kvalitete možete pročitati recenzije knjige.

Link: http://books.google.com/books?lr=&hl=hr&q=photography&btnG=Pretra%C5%BEi+knjige

sonic @ 15:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 10, 2008
Kamera, svjetlo... Akcija!

Fotić već valjda imate. Jedino što vam sad treba je svjetlo... Ponavljajte u transu. Svjetlo, svjetlo, svjetlo. Dodirnite ekran. SVJETLO!!

Ako ne vjerujete meni, vjerujte njima, a oni kažu:
We believe that lighting is the key. It is the basis for great photography. Learning to see light and create light is a joy, and photography is the medium of light.Ovdje ćete naći sve o svjetlu u fotografiji. Bilo da fotkate u suradnji sa prirodnim svjetlom, bilo da ga želite kontrolirati flashevima ili pak namjestiti studijsku rasvjetu.

Na kraju će nam Briana kao model reći kako sve to izgleda iz njezinog gledišta, ali i dati koji savjet u vezi poziranja i ponašanja samog modela na setu.

Link: http://www.lighting-essentials.com/

sonic @ 10:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 9, 2008
Da za traženje dobrih fotki se nemoramo daleko zaputiti potvrđuju naši (relativno) novi fotoblogeri.

Da su naslovničari pametniji znali bi ih i predstaviti na naslovnici blogera. I ne, ne mislim tu ponavljat već one opće poznate, popularne, one koje su se pojavljivali na naslovnicama, i u izborima Indexa već ispraviti nepravdu te prezentirati one koje su se izgubili u listama...

Tynas


Incalius


Xenofobia


Graceless


Ingrid Ugussi


Iye


I znam.... sigurno sam nekog nenamjerno izostavio, ali zato ste i vi tu da predložite pa da nadopunimo ovu listu...

UPDATE: Ipak i naslovničari nekog vraga skuže :)

sonic @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 8, 2008


sonic @ 16:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Source: Yoc2008

Najjebeninja šalica za kavu koju sam vidio. Već sam počeo pisati Dejda Mrazu , ali sam nažalost skužio da se radi samo o fun artu...

sonic @ 11:05 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 3, 2008
Kraj je godine pa treba pripremiti zidove kalendarima za novih 12 mjeseci. Oni koji se uvijek očekuju sa velikim nestrpljenjem su kalendari koji su prepuni ljepotica dok se fotografske priče pripremaju cijelu godinu i skrivaju od konkurencije.Pirelli je napravio hrpu fotki iz afričke priče Peter Bearda te ih na prezentacijskom webu možete pregledati pedesetak dok će, logički, samo njih 12 završiti na kalendaru. Zanimljivo je da ćete tamo (ako se registrirate) moći vidjeti i backstage video/fotke koje će vam dočarati kako se 7 poznatih manekenki snašlo u divljini Botcvane.Lavazza je uposlila Annie Leibovitz da ispriča priču expresso doživljaja i talijanskog stila. Prezentaciski web će vam donijeti sve fotke dok na Jubitou možete naći dva (1i 2) "making of" videa. Uz ovogodišnji ne propustite pogledati i sve fotke sa kalendara koji sežu do 1993. godine.Vogue je pak išao na sexi pin-up izdanje. Balansirajući između klasičnog pin-up stila i ultramodernog prikaza seksi ljepotica, Terry Richardson je za 2009. spremio poslasticu u obliku kalendara sa fotografijama dvanaest djevojaka koje se pojavljuju u ulogama kaubojki, zečica i francuskih sobarica.Mmars me upozorio na Camparijev kalendar koji za slijedeću godinu donosi Jessica Albu kao glavnu partijanericu na kalendaru kojeg potpisuje Mario Testino.

P.S.
Ako sam zaboravio koji kalendar vrijedan pažnje javite pa da nadopunimo listu...

sonic @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 2, 2008
Sisa koja se ukazala na zadnjem danu Wella Fashion weeka kao da je bila ono što se čekalo da sve može završiti... U trenutku izlaska fotići su poludili, a shutteri su izdržali najveći napad neprekidnog okidanja koji se mogao mjeriti sa najboljim golom u povijesti svjetskih prvenstava.

Da se ponovim iz prošle reportaže da me nebi neki napali da nema klasičnog modnog revijalnog izričaja...  Pokušavao sam pobjeći što više od klasike te pokušao uloviti neki portretić ili neki detalj koji bi bio zgodan i na malo drugačiji način predstaviti ono što se dešavalo u Boćarskom domu.sonic @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare