Dnevna doza fotografije
Sonic
Kontakt

Mejl:
sonic(at)globalnet.hr

AjSikJu
31-671-747

Sonic banner

Copyright
Fotografije su intelektualno vlasništvo te se ne smiju kopirati ili koristiti na bilo kojem mediju bez prethodnog odobrenja. Ako želite iskoristiti moje fotografije molim da mi se obratite na mail ili u komentarima.
Citat dana
Nema zapisa.
Banneri
Sonic na ptičici
Ptičica 88:31
Brojač posjeta
609706
Online portfolio
Ovaj blog je preseljen na novu adresu
Pozivam vas da ga pratite na toj adresi, sa puno novog i kvalitetnog sadržaja. Tamo ćete biti preusmjereni za 10 sekundi.
Blog - prosinac 2007
ponedjeljak, prosinac 31, 2007
Prošle godine smo se pripremili za vatromet pa sam ove godine pripremio tutorial koji bi vam mogao pomoći tokom novogodišnje noći ali i tokom čitave godine na tulumima. Svi vi koji ste pripremili za tulum u najluđoj noći najvjerovatnije ćete ponjeti i fotiće da bi mogli ufotkati svoje frendove kako se pune sumnjivim tekućinama...
Pročitaj kompletan post
sonic @ 11:59 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, prosinac 29, 2007


Nažalost, na ovim prostorima rijetko ćemo naići na neku konferenciju/predavanje koja se bavi fotografijom, pa makar i nekim malim dijelom. Nadam se da ćemo po obećanju Ivana ipak dobiti svoj komadić prostora na slijedećem Barcampu, a do onda se moramo snalaziti po netu. YouTube nam donosi mnoštvo predavanja, međutim sve se svodi na nekoliko minuta videa.

Naišao sam na video cijelosatnog predavanja koje pršti od informacija i zanimljivosti te vam predlažem da si pripremite kokice i pogledajte Chase Jarvisa koji me već oduševio svojim radovima, dok njegovo stav o budućnosti fotografije i filozofija web 2.0 koju želi preseliti na fotografiju puni entuzijazmom.

Da, znam skoro sat vremena je dosta, ali isplati se vjerujte mi.
sonic @ 18:48 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 27, 2007
Umjesto o puricama i mlincima očito moramo o veprovima. Fotografija koja potresa javnost ovih dana prikazuje nam političke dušebrižnike i haškog optuženika Mladena Markača nakon lova. O slikanju milih nam političara oko lešina neću, ali ono o čemu moram je tema kojom se bavi novinari poslijednjih dana.Da nije žalosno bilo bi smješno gledati kako su akteri lova toliko bedasti da su poslali fotke nečega što ih je uvalilo u, da prostite, sranje, a još urnebesnije je slušati pokušaj izmotavanja da su fotografije stare nekoliko godina. Najbolji pokušaj dokaza autentičnosti nam je dao Index kada se upitao "da li laže gradonačelnik ili Kirinova vaga" jer ured gradonačelnika je počeo lavinu sa izjavom da "fotografije koje je Index objavio uz tekst nisu snimljene u ovogodišnjem lovu, već su zbog nemogućnosti prisustvovanja korištene ahivske iz 2003. godine, te ne pripadaju ovom vremenu".

Sada će neki reći da su Nova tv i Index donijeli nedvosmisleni dokaz autentičnosti fotografija te pregledom Exif podataka na fotografiji je vidljivo da je ista okinuta 22.12.2007. Također, kako kaže autor teksta "Svaka fotografija ima "metadata" podatke gdje zapisuje postavke SLR fotoaparata".

E moj, Zvonko. Ne, nema svaka fotografija. Čak ni ova koju si stavio u članak i koju si najvjerovatnije snimio u Photoshopu sa opcijom "Save for web" baš iz razloga jer se tom opcijom izbacuju svi "nepotrebni" podaci sa fotografije čime bi ona bila što "lakša". E, a sada šok i nevjerica!

Baš te podatke je vrlo lako nadodati ili promjeniti na fotografiji pa ja tebi kao odgovor na tvoj članak pokazujem ovo.


Klikni za povećanjeTakođer, molim te da pogledaš jedan fini freeware programčić kojim možeš gledati i mijenjati sve Exif podatke (iako većinu možeš možeš promijeniti u samim Windowsima) na fotografiji. Uostalom ako ne vjeruješ skini prvu fotografiju ovdje u članku. Klikni na nju desnim klikom Properties. Odabri tab summary. Stisni Advanced. Vidi, fotografirana je danas :)

Ne, ne branim naše političare pa ni Markača. Ono što me živcira su novinari koji pokušavaju uz neznanje čitatelja/gledatelja proturiti informacije i proglasiti ih "nedvosmislenim dokazima". A nedao nam Bog da ovakve dokaze bilo koji sud prihvati jer ubuduće mjenjanjem bilo kojih digitalnih informacija možemo tužiti ljude. Također, žalosno je da će riječi tih novinara i "strucnjaka" biti temelj za konačnu odluku cijele javnosti. 

Ipak, da, osobno vjerujem da je Exif autentičan, ali stvar stoji na tako staklenim nogama da takvu indiciju nemožemo zvati "nepobitnom činjenicom".

I zato Indexovci, bolje krenite u napad sa nedvosmislenim dokazom Kirnove vage!

sonic @ 18:57 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 26, 2007
Božić je vrijeme kad se okuplja obitelj te vrlo često je vrijeme kad se vadi zaboravljen fotić iz ormara. Kad ste ga već izvadili možete se poigrati. Najklasičniji prikaz Božića je kuglica te lampice u bokehu.
Pročitaj kompletan post
sonic @ 23:02 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 24, 2007

Rođendanski u nazivu se odnosi na našu Marinshe! Sretan ročkas!Kao i prošle godine kontaktirao sam Djeda Mraza da vam pod bor stavi novu knjigu međutim stari čiča se negdje zarakijao pa ju morate skinuti sami ovdje dok njezin opis i ocijene pogledajte na Amazonu. Btw. knjiga je velika oko 12,8 MB.

sonic @ 20:58 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare


Miran,blagoslovljen i čestit Božić uz puno ljubavi, papice i sretnih obiteljskih trenutaka žele Vam Bolja Polovica, Minime i Sonic....
sonic @ 18:59 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare

sonic @ 03:01 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 23, 2007
Puno puta sam dobio pitanje: "Otkud nalaziš vijesti za svoj blog?". I uvijek mi je odgovor:Puno surfam, puno čitam. Ideja ovog bloga je oduvijek bila da svakodnevno učim o fotografiji te onda i objavljujem ono što me fasciniralo ili mi se učinilo dovoljno interesantnim za šire mase. 
Pošto sam lijen moj favorites/bookmarks folder se pretvorio u đumbus te sam odlučio prebaciti ga u format koji bi nam svima pomogao. 

Oni koji koriste Netvibes mogu ovaj dio preskočiti dok oni koji neznaju o čem se radi slijedi kratki opis. Netvibes je prvenstveno personalizirani agregator rssova (skuplja sadržaj sa raznih web sitova/blogova), tj. tako je počeo dok se sad razvio u web aplikaciju koja pršti od sadržaja koji možete sami nadodavati. Da bi uronili u taj novi svijet kliknite ovdje te nebudite lijeni se registrirati čime ćete dobiti mogućnost da sa bilo kojeg kompa imate pristup svojim personaliziranom sadržaju. 

Zašto vam pričam o Netvibesu? Zato jer sam vam pripremio božićni poklončić u obliku taba koji će vas dočekati sa više od 1000 članaka sa 50-tak fotoblogova koje pratim. Izbor je pao na blogove koji pišu o fotografiji, a ne objavljuju samo fotografije. Da bi ga nadodali kliknite na gumbić.Add to Netvibes

Uživajte te ukoliko u mojoj listi ne nađete svoj najdraži blog/site o fotografiji javite tako da ga nadodamo u listu te napravimo ultimate photo tab :)
sonic @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, prosinac 22, 2007
Yevgeni Khaldei je najpoznatiji po fotografijama iz II. svjetskog rata. Naravno, najpoznatija prikazuje dizanje ruske zastave na Reichstag. A zašto sam pitao da li je fejkana? Pa zato jer je ova fotografija toliko kontravezna da se uvijek lome koplja oko njezine priče. 

Prvenstveno, ovo nije dokumentarna fotografija. Dizanje zastave se desilo u 03.04.1945. u 22:40 što je bilo prekasno za fotografiranje. Ipak, nakon par dana (02. 05. da budem precizan), omogućeno je fotkanje nakon što su Švabe maznule zastavu pa je trebalo vremena da je vrate.

Bez obzira što nije bilo Photoshopa sa slike su uklonjeni i satovi na rukama. Ipak, junaci Crvene armije ne kradu zar ne? Također, zbog većeg dojma dim je puno tamniji nego na orginalnoj fotografiji.A i o samoj ideji i kreativnosti mogli bi pričati...

sonic @ 15:54 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, prosinac 21, 2007


Ovu fotku ste morali vidjeti, ako ništa drugo onda u TV kalendarima. Mislite li da je fejkana ili prava? Za dodatne bodove potpitanje, tko ju je fotkao i opširnija priča o fotki... 

Naravno, ako znate o čem se radi "pomognite" malo ostalima smjernicama. Neka se malo muče i googlaju :)
sonic @ 00:44 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 19, 2007


Na aukcijskom web odredištu ebay stvarno se mogu pronaći svakojake pizdarije, a brojnim kolekcionarima diljem svijeta ono je prva stanica prilikom potrage za određenim rijetkim predmetima. Od ovog gadgeta nema rjeđi - navodno je izrađen jedan jedini primjerak.
Na slici vidite Kilfitt UKA 659 sat s ugrađenim fotoaparatom. Datira iz 1969. godine i prototip je koji nikada nije doživio svoju komercijalnu varijantu. Prodavač tvrdi da je razvoj ovog neobičnog foto sata koštao 400,000 njemačkih maraka, valjda kako bi opravdao prodajnu cijenu od 58,799 dolara. Ako se mene pita ima mnoštvo zanimljivijih načina za spiskati 60,000 dolara, no pravi kolekcionari (čitaj: budale) znati će cijeniti ovaj arhaični gadget.

Dobio on zadatak raditi sa velebnim Sonicom i nalaziti fotogadgete. Jednostavan poslić, a zauzvrat je nagrađen druženjem (ne, ne takvim druženjem..) samnom. I onda nas sve fotoljupce naziva budalama. Pih!

Izbor/Izvor: Gadgeterija.net
sonic @ 19:31 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 18, 2007
... izlazi iz tiska. Ovdje ste vidjeli kako se snimalo, ovdje i ovdje ste davali prijedloge i kritike, a sad je vrijeme da vidite kako izgleda završni proizvod... Kalendar za 2008. godinu ženskog hokejaškog kluba Grič.

Naručite kalendar ovdje. Thanx unaprijed!


Naručite kalendar ovdje. Thanx unaprijed!

sonic @ 14:32 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 17, 2007


Da se ponekad i pretjera sa Photoshopom potvrđuje i Playboy koji je izdao ovakvu fotku u 600,000 primjeraka gdje nešto fali... Uočavate li i vi grešku?

EDIT: Fotomanijak je upozorio da sam najvjerovatnije popušio hoax, dok nam je promethea dala link na analizu koja tvrdi da je ovo urbana legenda. Što mislite?

sonic @ 13:39 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
subota, prosinac 15, 2007


Zahvaljujem ekipi iz Ptičice na odabiru, a Tportalu na objavi fotografije dana.
Sve fotke iz serije možete vidjeti i ovdje.
sonic @ 22:01 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, prosinac 14, 2007

Video by http://stillmotion.ca

Jel ima koja dovoljno luda blogerica/cura da probamo ovako nešto napraviti? Zainteresirane se mogu javiti ovdje u komentare ili na mail...
sonic @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 13, 2007
Nemogu vjerovati da njega još nisam predstavio, a prvi mi je primjer obrade fotografije svima kojima želim približiti fotografiju. Vrhunska igra svjetla i sjene me već godinama proganja dok on ljubomorno čuva svoj postprocesing po kojem se ističe. Pogledajte galeriju ovdje dok diskusije i pokušaje reversnog inžinjeringa njegovog rada pogledajte ovdje
On je Rarindra Prakarsa.
Photos by Rarindra Prakarsa
sonic @ 13:57 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 11, 2007


Ovogodišnji Vidi top 100 Izbor se održao u fensi Esplanadi sa više poznatih lica i političara nego nominiranih.. Al ajde.. moraju se slikat.Prvo malo davljenja govorancijama političara i šefova najvećih kompanija... al onda konačno stvar koju smo čekali. Ove godine nas je Vidi obradovao novom kategorijom u Vidi top 100 natječaju.

Blogovi

Blog koji upravo čitate je ušao među 10 najboljih hrvatskih (i jedini obranio boje bloger.hr servisa) u kategoriji te zaslužio da se screenshot zavrti na velikom platnu. Također zaslužio sam mjesto u knjizi najboljih sa opisom: "Sonic je fotobloger sa stavom, znanjem i širokim objektivom. Slika ipak govori više od tisuću riječi".


Kliknite za povećanje

U konkurenciji sa blogovima Ovoono, Film/Tv, Rubia.despues, Brlaub, SEO.hr Blog, Sadistico's Vision Thing, Gadgeterija, Ire's corner office pobjednikom je proglašen Woolfwood's Crowd.Čestitke majstore!


sonic @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 9, 2007
I jedna normalna kasnijom šetnjom gornjim gradom Zagreba...I see dead people serijal pogledajte kod Fotoholika....
sonic @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, prosinac 8, 2007
Mislite da ste imali zanimljivo i ispunjeno djetinjstvo? Ili bi se mjenjali sa Tippi? Djevojčicu, čiji su roditelji (Alain Degré i Sylvie Robert) fotografi, rođenu u Nambiji. Sa 10 mjeseci počela je otkrivati šikare i pustinje Afrike. Dok su roditelji fotkali divljinu ona je šetala bosa i stvarala prijateljstva sa životinjima kao što je Abu, 5-tonski 28. godišnji slon kojeg naziva bratom. I nije tu stala....

Zadnju godinu "slobode" je živjela na Madagaskaru, nakon čega se vratila u Francusku gdje su roditelji živjeli prije njezinog rođenja. Iako sada Paražanska nosi Afriku u srcu.sonic @ 15:35 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare

Photo © Camille Seamean

Da fotografije mogu i podizati svijest o ekologiji dokazuje nam projekt The Last Iceberg koji je jedan dio velikog fotoprojekta "Melting away" koji dokumentira polarni dio našeg planeta, njegove životne forme, ljepotu, ali i ljudsku eksploataciju.


Photo © Camille Seamean

Autorica fotografija Camille Seamean kaže: "The Last Iceberg chronicles just a handful of the many thousands of icebergs that are currently headed to their end. I approach the images of icebergs as portraits of individuals, much like family photos of my ancestors. I seek a moment in their life in which they convey their unique personality, some connection to our own experience and a glimpse of their soul which endures."
sonic @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, prosinac 7, 2007


Na našoj virtualnoj aukciji za ovu fotku Goga je ponudila naviše tj. 30 kn, međutim ovo što vidite je zapravo najskuplje plaćena fotka ikad. 

Prošle godine smo ovdje imali fotku koja je predstavljena kao najskuplje prodana za 2,928,000  baksa, ali ove godine je gorepredstavljena problila granicu od 3 mil. dolara te ostvarila zaradu od 3,340,456 dolara.

Top 5 najskupljih fotografija možete pogledati ovdje, a ja još uvijek ostajem zapanjen da ovakva fotka može zaraditi toliko novaca. Vaše mišljenje ?

P.S.
Hvala vam na 3000 komentara dok je onaj jubilarni 3000. Fotoholikov.

sonic @ 10:06 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 6, 2007
Po tko zna koji puta... 
Da li itko više vjerujte da ćemo slijedeće godine gledati atomski Dinamo?

P.S.
Ne propustite pogledati još fotki kod Ice...
sonic @ 01:37 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 5, 2007


Sličnu fotozagonetku smo već imali, ali sada se radi o fotografiji. Vidite fotografiju na aukciji te vadite koliko novaca?
sonic @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 4, 2007
U svrhu reklamne kampanje za Disney poznata fotografkinja Annie Leibovitz  nas je početkom godine odvela u svijet bajki u suradnji s poznatim licima Scarlett Johansson, David Beckham i Beyoncé.Sada se vraća sa još fotografija, a mi možemo vidjeti kako je bilo na setu ......a nove fotke pogledajte na Disney blogu.
sonic @ 11:17 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 3, 2007


CHDK je open source softver koji će nadodati nove mogućnosti vašem kompaktnom Canonovom fotiću. Najljepša stvar od svega je što ne dirate softver na fotiću nego on samo stoji na kartici i nadopunjava postojeći firmware. Ukoliko želite unaprijediti svoj fotić da zna slikati u RAW-u, imati LivePreview, na fotiću vidjeti da li ste preeksponirali fotku ili čak komprimirati video fajl (ukoliko aparat podržava snimanje videa) detalje možete naći na http://chdk.wikia.com
sonic @ 16:59 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, prosinac 1, 2007
Poljakinja koja me oduševila svojom fashion/portretnom fotografijom. Joanna Kustra.


Photos by Joanna Kustra

Ja vam donosim svoj odabir crno-bijelog Joanninog opusa. Ipak sam birao sebi oku draže fotografije, ali cure neka vas to ne spriječi da pogledate kategoriju gdje imate i muških komada. Naravno, to nije sve pa tako u galeriji možete pogledati uz fashion radove u boji i druge osobne radove i dokumentarne fotografije.

sonic @ 21:57 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare