Dnevna doza fotografije
Sonic
Kontakt

Mejl:
sonic(at)globalnet.hr

AjSikJu
31-671-747

Sonic banner

Copyright
Fotografije su intelektualno vlasništvo te se ne smiju kopirati ili koristiti na bilo kojem mediju bez prethodnog odobrenja. Ako želite iskoristiti moje fotografije molim da mi se obratite na mail ili u komentarima.
Citat dana
Nema zapisa.
Banneri
Sonic na ptičici
Ptičica 88:31
Brojač posjeta
609706
Online portfolio
Ovaj blog je preseljen na novu adresu
Pozivam vas da ga pratite na toj adresi, sa puno novog i kvalitetnog sadržaja. Tamo ćete biti preusmjereni za 10 sekundi.
Blog - siječanj 2009
petak, siječanj 30, 2009


Do sada smo imali prilike vidjeti video koji je služio u promotivne svrhe nove Canonove petice. Mnogi su ostali skeptični te su još uvijek ostali pri tvrdnji da fotoaparat nikad neće i netreba biti kamera. Evo nam sad primjera koji je rađen u pravim radnim uvjetima te je 5d odradio posao na svadbi. Mene oduševljava ovaj filmski štih i plitki DOF u HD kvaliteti, a ti pričaj kaj oš :)

sonic @ 15:33 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
da Nikonov s60 prepoznaje do 12 lica na fotografiji :)sonic @ 12:01 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 28, 2009


Kolega Zvonimir mi je poslao poruku vrijednu spomena i koja se tiče svih nas koji volimo fotografiju. Uključite se u humanitarnu akciju za djecu iz Suvaga!

Dana 28.02.2009. održati će se humanitarna akcija za naše male prijatelje iz Poliklinike Suvag. Koncepcija je prilično jednostavna , Vi ( fotografi ) donirate jednu ( ili više ) svojih fotografija, a prodaju organizira tvrtka Fototeh u Boćarskom domu navedenog datuma.

Veličina fotografija neka bude najmanje 20X30 ( može i veća ) ali molimo Vas da bude izrađena, a ne u digitalnom obliku. Važno je da fotografija bude potpisana, a na poleđini ili pokraj potpisa napišete i ime fotografije.Svaka osoba koja će kupiti određenu sliku dobiti će potvrdu o iznosu te ime fotografije i ime i prezime fotografa. Kopiju iste potvrde dobiti će i sam fotograf kako bi imao uvid tko je kupac isto imenom i prezimenom.

Najmanji iznos pojedine fotografije prodavati će se po 30 kn pa do.....neograničeno. Naravno, svaki fotograf može odrediti i početnu cijenu svoje fotografije.

Kako su sve novinske kuće naši dragi partneri zamoliti ćemo ih da nas medijski podrže. Cijela organizacija je tek krenula ali već smo dobili podršku i pomoć od mnogih partnera. Ukoliko niste u mogućnosti osobno dostaviti slobodno nas kontaktirajte kako bi našli zajedničko rješenje da preuzmemo fotografiju.

Sva sredstva koja se skupe odlučili smo donirati našim malim prijateljima u POLIKLINIKU ZA REHABILITACIJU SLUŠANJA I GOVORA SUVAG.

koja u nekoliko udruga :

- Hrvatska verbotonalna udruga
- Međunarodna verbotonalna udruga
- Klub mladih poliklinike SUVAG

pomaže formirati djecu kao kompletne ličnosti te ih pripremiti za život.

Više informacija o njihovom radu možete pronaći na www.suvag.hr dok vi fotke možete dostaviti u Fototeh, Prisavlje2 (Boćarski dom) u Zagrebu ili ih možete kontaktirati te dogovoriti preuzimanje fotografije.sonic @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 27, 2009
Kupili ste fotić. Pa čak i flash. Dok fotkate ukućane, frendice i frendice frendova sanjate o ludim kreacijama koje bi im obukli. U isto vrijeme sanjate o boljoj rasvjeti dok pronalazak neke nove lokacije za fotkanje zahtjeva puno vremena. 

I na kraju krajeva pofotkali ste sva poznata lica koja nisu toliko luda da će napraviti sve za fotku... Sjedi i plači ili kreni na topmodel.com.hr.Mjesto gdje ćete naći ženske i muške modele, visažiste, frizere, stiliste, kreatore, fotografe i snimatelje dok će popis dobrih lokacija za fotkanje biti još jedan veliki plus zanimljivom konceptu nove zajednice.

Dok press release daje uvod...

Top-Model portal nastao je s namjerom da okupi sve profesionalce i amatere u poslovima kao što su ženski i muški modeli, hostese, glumice i glumce amatere, statiste, foto-modele, prezentere proizvoda, vizažiste, frizere, fotografe, snimatelje, kamermane, stiliste, kreatore te agencije s područja Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova te Crne Gore. 

.. mali interview sa Top-model ekipom s kojom sam se čuo će Vam još više pojasniti što ovdje možemo dobiti, ali i što očekivati u budućnosti ovog servisa.

Odkuda je nastala ideja i koji je krajnji cilj zajednice?

Top-model.com.hr je prije svega mjesto ili projekt koji će omogućiti klijentima da u trenutku pronađu ono što im treba za njihov trenutni posao ili projekt a s druge strane da uposli one koji se prezentiraju na njemu. Cilj i interes je prije svega okupiti "struku" u širem smislu riječi i omogućiti klijentima da odaberu baš ono što im treba što znači dobar odabir u što kraćem vremenskom roku. Sekundarno no jednako važno su servisi namjenjeni samim korisnicima top-modela. Ideja je nastala kao posljedica totalne zbrke na tržištu u svim segmentima i fazama, te postojanjem mnogobrojnih agencija za koje nikad nitko nije čuo niti zna. Zato želimo sve okupiti na jednom mjestu na kojem počinje potpuno kontrolirana osobna prezentacija svakog pojedinca kao i njegov angažman.

U testnoj fazi sajta još uvijek rješavamo njegove "porođajne muke" uglavnom za sada očekujemo popunjavanje profila u svim segmentima kako bi uvidjeli interes za pojedine ponuđene kategorije te ih eventualno proširili ili suzili prema potrebama korisnika i klijenata kako bi sistem bio što bolje prilagođen jednima i drugima. Osim što smo omogućili da primjerice fotograf susretne modela i slično planiramo u bliskoj budućnosti rješiti mogućnost bookiranja odnosno angažiranja svih koji imaju otvoren svoj profil na portalu. Dakle olakšati ćemo klijentima pristup dok ćemo ostaviti otvorenu mogućnost međusobne komunikacije između korisnika kao i prostora za njihove međusobne pregovore i dogovore. Postoji puno toga isplanirano za budućnost što je za sad vrlo ambiciozno da bi se iznosilo u javnost. U svakom slučaju ako projekt bude prihvaćen i podržan od strane korisnika otvaraju se raznorazne mogućnosti usavršavanja i proširenja na popratne edukacijsko-poslovne smjerove.Q: Koje su sve prednosti donosite fotoamaterima, a što profesionalcima?

Konkretno što se tiče fotografa svjesni smo totalnog nereda koji trenutno vlada na "tržištu" obzirom na dostupnost "digitalije". Stoga smo nakanili omogućiti prezentaciju i jednih i drugih zajedno s njihovim radovima. Tržište zapravo funkcionira ovako. Ozbiljne tvrtke ili klijenti uzimaju u svoju ekipu ozbiljne fotografe s dobrim iskustvom i referencama dok će one manje uzimati talentirane amatere za kud i kamo manje honorare. Dalje se sve događa hijerarhijski. Dakle, fotografi s referencama rade veće projekte za ozbiljije honorare a amateri radeći manje projekte nastoje postati veliki i skupljaju reference te rade za kud i kamo manje honorare. Tu se još postavlja pitanje legalnosti amatera jer dobro znamo što sve treba da bi se izdao račun za neki obavljeni posao pa mnogi od njih pribjegavaju kojekakvim besplatnim fotografiranjima ne misleći pritom da uništavaju kompletnu struku. E zato smo tu mi jer imamo rješenje i tog problema kojeg ćemo prezentirati s vremenom. Možda je to jedno od onog često spominjanog, a nikad ostvarenog cehovskog okupljanja. No vidjeti ćemo, budućnost je pred nama.

Pripremate li neke seminare na kojima ćete udružiti snage svih korisnika i prenositi znanja?

Pripremamo (ne baš odmah ali planiramo za budućnost) i puno više od samih seminara. Ali korak po korak nastojimo proširivati mogućnosti i jasno definirati uzore u struci od kojih se nešto može naučiti i koji su voljni podjeliti svoja znanja i vještine s ostalima. Jer sad imamo situaciju kad su svi važni i prevažni te samim time nastaje kaos koji je sve osim kreativan i koristan.

Da li možemo očekivati i foto studije i mogućnost iznajmljivanja opreme?

Za sada nas je iznenadio interes fotografa u cijeloj strukturi. Moram priznati da je on veći od očekivanog. Primarno je zamišljena mogućnost najma i prodaje rabljene profesionalne i poluprofesionalne opreme dok bi samu prodaju novih proizvoda prepustili renomiranim tvrtkama koje se time bave ali im omogućili reklamu kod nas kako bi nas bar na taj način podržali. Obzirom da je kao što sam rekao interes toliko velik upravo to što ste naveli biti će jedan od naših glavnih prioriteta. Ista stvar je i s lokacijama za snimanje.Gdje vidite Top-model zajednicu i korisnike za par godina?

Top-model i sve njegove korisnike kroz par godina vidimo kao nezaobilazno mjesto na Internetu na kojem će se napokon naći svi koji do sad izgledaju posvađano. Dakle, mjesto koje je na usluzi svima i od kojeg će polaziti projekti. Top-model nije jedna od agencija u nizu, čak štoviše, on omogućava i agencijama da se prezentiraju i predstave svoj rad. Nadamo se da će upravo top-model omogućiti nekim svojim korisnicima koji su do sad bili u sjeni da napokon ugledaju svjetlo dana te da svoj talent i iskustvo pretoče u posao od kojeg će moći živjeti. Ono što je primjerice facebook za svijet nadamo se da će top-model postati za Hrvatsku i okolne države u regiji bar što se tiče ovih zanimanja što su trenutno zastupljena na top-modelu.

Što predstavlja "objavljivanje pojedinih aktualnih poslova" koji bi trebali ubrzo predstaviti?

Trenutno imamo nekoliko nazovimo ih "skautima" koji kane surađivati s top-modelom te angažirati ljude na svojim projektima. No još moramo popuniti site profilima da bi se mogla ostvariti neka ozbiljnija suradnja. Za sad je povratna informacija jako dobra te interes postoji. U bliskoj budućnosti ćemo otvoriti sistem i za njih kako bi moglo bookirati te mobilizirati i angažirati osobe s top-modela koje su im potencijalno zanimljive. Osim toga ponuditi ćemo web casting za pojedine projekte. Primjerice ako ste tvrtka koja treba 5 hostesa, fotografa, vizažista i frizera za neki od svojih evenata tad će se jednostavno moći objaviti taj posao na top modelu zajedno sa svim popratnim informacijama tipa: Tko? Što? Kada? Gdje? Za koji honorar... Nakon toga obavijest o objavi takvog posla se šalje cjelokupnom članstvu. Onaj tko je zainteresiran jednim klikom će se moći prijaviti za taj posao. Nakon izvjesnog vremena klijent jednostavno se ulogira i napravi selekciju odnosno odabere od svih prijavljenih one s kojima će ići u projekt.

Kako se uključiti u rad i pripomoći samom projektu?

Spremni smo za suradnju sa svima koji u nama vide potencijal. Dakle nismo konkurencija nikom nego baš naprotiv, želimo da svi rade. Kako to neki vole reći "svaka roba ima svog kupca" ne treba nam onaj dobro poznati jal i ljubomora. Ako ste fotograf, dovedite i druge fotografe i dajte im mogućnost da se predstave i dobiju posao. Isto vrijedi i za modele i sve ostale. Time zapravo ništa ne gubimo a dajemo mogućnost i drugima. Jer ako klijent nije zadovoljan nama angažirati će nekog drugog pa makar mi bili jedini fotograf, model ili nešto treće na siteu ili u Hrvatskoj. Prošla su vremena kad je bilo "daj što daš" danas se itekako cijeni i sadržaj i kvaliteta. Dakle, recite svima da postojimo i neka dođu i kreiraju svoj portofolio te se stave na raspolaganje. Možda baš tu počinje njihova bogata i plodna karijera. Vremenom će se otvoriti i nove, puno veće mogućnosti i ciljevi ali do tada nadamo se da će nas se skupiti što veći broj kako bi postali nezanemarivi.

sonic @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 20, 2009


Bio je to mirni dan u Trakošćanu. Obiteljska druženja u zimskoj idili. Djeca rade snjegoviće, tate i mame se romantično drže za ruke osluškujući tišinu i tiho škripanje snjega pod nožicama... Sve dok nisu došli ONI.Prvo su stradali snjegovići te se čuo prvi jecaj djeteta...Zatim smo pustili zvijer... This is SPARTAAAA !!Jedini miran u cijeloj situaciji je bio Ico, koji je kao Steven Seagal podnosio najžešće udarce i nije skidao lagano luđački smješak sa lica...Dok je najveći redneck među nama sve čudno promatrao dok su ga djeca zvala "Vlaaadeeeeeeeeekkk"...

Trakošćan više nikad neće živjeti kao prije.

P.S.
Priča je izmišljena, i svaka sličnost sa stvarnim osobama je nemoguća, jer slične spodobe je teško pronaći... Kako je zapravo sve odvijalo pogledajte/pročitajte kod jedinog trezvanog, Ice, romantičnog Deymosa, dok čekamo Fotoholika i neodlučnog blogerskodizajnera Black_wooda.

sonic @ 09:59 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, siječanj 16, 2009
Minime je već posjeduje fisher price fotić koji obilato koristi i u zadnje vrijeme ga nosi svugdje da bi mi mogao pokazati gdje je sve bio i što je radio sa djedama i bakama (i ne, ne tjeram ga na to). Ukoliko tražite poklon za klincezu/klinca razveselit će vas činjenica da za ovo ljeto Lego priprema par novih igračaka (mp3 player, walkie talkie, video kamere...), a među njima, nama najzanimljiviju, digitalni fotić. Dizajn je općepoznat (ne sastoji se od dijelova koji se rastavljaju) dok specifikacije još uvijek čekamo. Ipak, ne očekujte tehnološko čudo već potaknite, vašeg malog kreativca na igru dok će ,ukoliko mu se svidi, njemu ostati lijepe uspomene iz djetinjstva.

Izvor: Kidstechreview

sonic @ 11:38 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 13, 2009


The photographer doesn't matter here...
...the photo does.

sonic @ 21:53 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 12, 2009


Aludirajući u naslovu na poznati sajam igara i Olympus je često podcjenjivački vezan za „igračke“ u digitalnom foto svijetu. Prestankom analognog doba (iako će neki reći da analogija još uvijek živi), japanska firma oduvijek je malo kaskala za svojim kosookim sunarodnjacima (Canon i Nikon), prvenstveno zbog senzora koji i dan danas nosi 2.0 „crop“ faktor (tj. Olympus još uvijek nije predstavio „full frame“ aparat nove generacije koji bi se veličinom mogao mjeriti sa senzorima sa analogije) pa time i najveći nedostatak, šum, koji je dosta izražen na većim ISO vrijednostima.
 
Ipak, sa nestrpljenjem sam dočekao isprobati Olympusov E-3 koji koristi Four Thirds 10MP NMOS senzor dok je prije testirani e-420 dobro došao da vidim razlike koje nudi najniži i najviši nivo Olympusove digitalne tvornice.

Očekivanja su naglo porasla odmah nakon što sam vidio aparat. Tijelo je masivno dok se čvrsta magnezijske legura brine za vodootpornost što nimalo nije utjecalo na ergonomiju. Da je ovo tijelo za najzahtjevnije govori i činjenica da će aparat raditi i na temperaturama daleko ispod nule, ali i uvjetima gdje ima puno prašine ili pijeska.Pogledom na pozadinu tijela primijetiti ćete zakretni 2,5 inča LCD. Kao savršeni spoj uz njega dolazi i Live View koji do nedavno nije bio poznat u SLR svijetu te na LCDu možete gledati ono što snimate i koji će vam pomoći kadrirati iz višeg ili nižeg rakursa te vas riješiti poznatih fotografskih poza klečanja ili ležanja po podu.
 
Da Olympus misli na sve potvrđuje i utor za kartice vam daje mogućnost stavljanja Compact Flash i xD memorijskih kartica što nemamo prilike vidjeti ni kod skupljih profesionalnih fotoaparata.
 
E-3 ima i ugrađeni blic što je rijetkost za profesionalne aparate, ali za ovo ima objašnjenje. Aparat nema lampicu za AF-assist, pa za to koristi i bljeskalicu koja u slabim svjetlosnim uvjetima ispušta nekoliko kratkih bljeskova koji osvjetljavaju subjekt i tako pomažu auto fokusu.
 
Unutar tijela se nalazi Olympusov Super Sonic Wave sustav protiv prašine koji iako najstariji na tržištu (još jedna od Olympusovih inovacija) još uvijek je najučinkovitiji. Također, za one zahtjevnije unutrašnjost sadrži wireless transmitter koji ima mogućnost bežično paliti eksterne bljeskalice dok stabilizacija slike u tijelu radi izvrsno u oba načina rada.


U kompletu sa samim tijelom iz Olympusa su stigla i dva objektiva vrhunske izrade, otporni na sve vremenske uvjete. ZUIKO ED 14-35mm 1:2.0 SWD posjeduje najkraće brzine automatskog izoštravanja dok je ED 35-100mm 1:2,0 prvi teleobjektiv s fiksnim otvorom duž cijelog raspona takvih karakteristika. Oba objektiva su brutalno oštra (ali takva im je i cijena), a odlikuju se jako finim bokehom dok je DOF vrlo mekan.
 
Trenutno najbržem autofokusu na svijetu pomaže 11 križnih točaka za izoštravanje dok je kvaliteta slike izvrsna, a sam sustav točan iako ima pomalih problema u lošijim svjetlosnim uvjetima. Fotografije su oštre, pune detalja i boja te odišu kvalitetom dok WB (white balance) sustav nisam uspio prevariti u automatskom načinu rada. Brzina okidanja je 5 fotografija u sekundi i moguće je kontinuirano ispucati neograničen broj JPEG-ova ili 19 RAW fotki u nizu.
 
Dok kvalitetu fotografija mogu samo pohvaliti u kontroliranim načinima upotrebe stvari se mijenjaju iznad ISO vrijednosti 800 iako na apratu možete ići do ISO 3200 koji je neupotrebljiv. Uključivanjem redukcije šuma u aparatu vrlo brzo ćete shvatiti da je to bolje raditi na računalu uz specijalizirane programe.
 
Uz šum glavnu negativnost aparata sam našao u sitnici kojoj inače ne dajemo važnost, a to su baterije. Nakon petstotinjak fotografija prazne baterije ćete puniti cijelih pet sati što je ipak previše. Također, indikator stanja baterije je vrlo neprecizan te će vam prikazivati punu bateriju I sa samo pedesetak fotografija pred pražnjenje.
 
Pošto bateriju vidim među najvećim problemima sustava onda I shvaćate koliko sa, se oduševio ovim aparatom te da su mnogobrojne nagrade u 2008. godini zaslužene dok će svoju namjenu najbolje naći u ruci portretnog ili pejzažnog fotografia, a ulaskom u u studio Oly će pokazati svu svoju snagu.

Ukoliko vas ovaj tekst zaintrigira i odlučite kupiti E-3 savjetujem vam da to učinite do 31.1.2009 te ostvarite promociju besplatne bljeskalice.

Vezano: pogledajte i testne fotke iz zoološkog.

Ključne karakteristike:
   • 4/3'' senzor sa 10 megapiksela
   • Stabilizacija slike na senzoru
   • SSWF čišćenje senzora od prašine
   • Potpuno zatvoreno kućište 
   • Magnezijski "kostur" kućišta
   • Novi auto fokus sa 11 točaka
   • Live View
   • 5 slika/sek. kontinuirano snimanje
   • ISO 100 – 3200 u koracima 1/3 EV
   • Ugrađeni bljeskalica
   • 2.5'' zakretni ekran sa 230,000 piksela
   • 100% pokrivenost kadra u tražilu
   • Očekivani vijek trajanja zatvarača od 150,000 okidanja
sonic @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, siječanj 10, 2009
Kao vjerna čitateljica Fotoholikovog i mojeg bloga Dubravka je hrabro stala ispred naših objektiva unatoč negativnim brojevima celzijanera dok su Black_wood i Nepismeni pomagali i zajebavali :) Thanx Duda!

sonic @ 16:30 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, siječanj 9, 2009
sonic @ 00:13 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 8, 2009
Znate što najviše zamjeram foto zajednicama na netu? Što od šume ne vidim drvo. Brdo fotki, brdo korisnika pa se ti snađi i nađi ono što se tebi čini najboljim i najkvalitetnijim. Da stvar nije toliko subjektivna i da se iz sveg tog brda da izvuć najbolje dokazuje One exposure.Misija nove foto zajednice je skupiti najtalentiranije fotoblogere, ozbiljne amatere kao i profiće, selektirati njihove najbolje radove i staviti na jedno mjesto. Sama ideja nije komplicirana, ali prvi puta da kvaliteta stoji ispred kvantitete.


photo © Rolan A. Diapari

To ne znači da nemožete poslati fotke. Dapače, to se i očekuje od vas, ali fotka će biti pregledana te samom objavom će dobiti i na svojoj težini i vrijednosti. Ako i ne želite sudjelovati postavljanjem fotki garantiram vam da će sam pregled fotki iz 18 kategorija trajati i trajati i trajati..... Uživajte!
sonic @ 17:25 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 7, 2009


Ove godine je samo hrabro društvo odlučilo otići na Sljeme koje nas je ugostilo sa - 17 ispod nule. Black_wood i JoeXmas su bili suputnici u avanturi žderačine i mukotrpnog penjanja po stazi. Ipak smo bili pametniji nego prijašnjih godina pa smo kupili dereze te se smijali ljudima koji su padali ko kruške. Najbolje uloženih 270 kunića.

Iako je bilo hladno gledatelji su se dobro zabavljali dok su isčekivali utrku. I onda je sve krenulo...I nova nada hrvatskog skijanja, Dalibor Šamšal je dobio podršku zahuktalog Sljemena...

I onda... Ivica!

Grange je ipak bio bolji za treptaj oka od Ivice te je proglašem kraljem SljemenaPozdrav kraljevima na Sljemenu do slijedeće godine...
sonic @ 11:38 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 1, 2009
Na početku nove podsjetimo se svi zajedno prošle foto godine. Izvadite svoje najdraže fotke i pokažite radove koje su vas predstavile u 2008.

Ukoliko vam treba pomoć za složiti galeriju iskoristite besplatan Slideroll Gallery koji će to napraviti vrlo jednostavno i brzo. Sve najbolje u novoj 2009. godini, puno zdravlja, sreće, ljubavi, love i dobrog svjetla!


EDIT: Photosomatična je bila prva i prva predstavila svoju retrospektivu 2008, dok se i Ico potrudio zaviriti u arhivu i iznenaditi nas i nekim fotkama koje nismo vidjeli do sada. Također, Incalius je zavirio u svoju foto riznicu i izvadio impresivne portrete koji su obiljžili njegovu vrlo plodnu 2008. godinu.
sonic @ 17:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare